T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / ÖDEMİŞ - Bademli Ortaokulu

İSLAM VE MİMARİ

İSLAM VE MİMARİ

Geçmişte tüm Türk-Müslüman devletlerinde bir yerleşim yeri kurulacağı zaman önce bu yerin merkezine bir cami yapılırdı. Cami çevresine insanların ihtiyaçlarına yönelik olarak hastane, medrese, çeşme, aşevi, yaşlı bakımevi gibi yapılar inşa edilirdi. Tüm bu yapıların yapım süreci İslam dininin etkisinde gerçekleştiğinden bu yapılar hem sosyal devlet anlayışını yansıtır hem de İslam dininin paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği değeri ortaya koyar niteliktedir.

Geçmişten günümüze kadar İslam dininin izlerini yaşamlarındaki her alana yansıtmışlar, sanat ve mimaride görkemli ve ihtişamlı eserler bırakmışlardır Bunlara birkaç örnek olarak Konya’da “Alaaddin Camii”, Bursa’da “Ulu Camii”, Edirne’de “Selimiye Camii”,İstanbul’da “Süleymaniye Camii” verilebilir.

“Çevremizde Dinin İzleri” ünite başlığı adı altında en güzel öğrenme yollarından biri olan yaşayarak öğrenme modelini gerçekleştirmek için okulumuz 5.sınıf öğrencileri ile birlikte beldemizde yer alan 17.yy mimarisi “Hayrettin Efendi Camii” diğer adıyla “Korga Camii”ne ziyarette bulunduk. Caminin iç de dış mimarisini, avludaki şadırvanı, çeşme kitabesini ve kullanılan işlemeleri birlikte inceledik.    

Öğrencilerimizin teoride görmüş olduğu bilgileri gerçekte yaşayarak yerinde görmek ve gösterebilmek hem onlar hem de bizler için etkileyici bir deneyimdi. Atalarımızın yurdun birçok beldesinde böyle eşsiz eserler inşa ettiğini, o eserlere dikkatli bakıldığında İslam’ı nasıl temsil ettiğini ve bu eserlerin gelecek nesillere taşınmasında onlara düşen sorumlulukları daha iyi kavradılar.

İslam dini hayatımızın her alanında bizlere rehber olmaktadır. Öğrencilerimizde İslam dininin rehberliğinde bizlere ilham olan bu gibi eserlerin verdiği bilgiler ve sorumluluk bilinciyle gelecekte önemli işlere imza atacaklardır.

07-05-202407-05-202407-05-202407-05-202407-05-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.05.2024 - Güncelleme: 07.05.2024 13:09 - Görüntülenme: 22
  Beğen | 0  kişi beğendi